Na upalne dni – mrożona kawa czy herbata?

na-upalne-dni

Latem, gdy temperatura sięga 30 stopni Celsjusza, często zastanawiamy się,w jaki sposób najlepiej nawodnić organizm.Szkodliwość słodkich napojów gazowanych jest większości z nas doskonale znana, stąd coraz częściej sięgamy po mrożone kawy czy herbaty domowej roboty. Pozostaje więc pytanie, którym z tych płynów lepiej jest orzeźwić się w trakcie upałów.

Jak się okazuje kawa nie jest najlepszym wyborem w trakcie gorących dni. Może przyczyniać się do odwodnienia organizmu, co w trakcie upałów jest szczególnie niebezpieczne. Dodatkowo wypłukuje magnez, co może być przyczyną zawrotów i bólów głowy, problemówz koncentracją, chronicznego zmęczenia i skurczów. Z tego powodu latem najlepiej ugasić pragnienie herbatą. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy wyjątkowe przepisy na tak popularną teraz… herbatę parzoną na zimno.

Herbata parzona na zimno z miodem i cytryną

Modna ostatnio metoda parzenia na zimno – cold brew – jest idealna na ciepłe, letnie dni. Przygotowana w ten sposób herbata nie będzie miała gorzkiego posmaku, dzięki temu, że większość garbników pozostanie w liściach.

Składniki:

  • 2 łyżki herbaty AkbarPureCeylon
  • 4 plasterki cytryny
  • Łyżka miodu
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Herbatę zalewamy zimną wodą, dodajemy cytrynę i miód. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy i odcedzamy liście. Dodajemy kostki lodu. Dekorujemy cytryną.

Herbata parzona na zimno z suszonymi owocami

Herbata parzona na zimno będzie miała wyjątkowy smak również wtedy, gdy dodamy do niej suszonych owoców. W ten sposób nie utracimy ich zdrowotnych właściwości, co ma miejsce, kiedy zalewamy je gorącą wodą. Wszystkie dodatki doskonale oddadzą swój smak naparowi.

Składniki:

  • 2 łyżki herbaty AkbarPureCeylon
  • Garść suszonej żurawiny
  • 3 suszone śliwki
  • Świeże maliny lub jeżyny do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatę i suszone owoce zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy herbatę i dodajemy do niej świeże owoce.

Herbata parzona na zimno z miętą i brzoskwiniami

Dodając do herbaty zioła, np. liście mięty, uzyskamy orzeźwiający napar idealny na upały. Mięta dodatkowo uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz korzystnie wpływa na działanie dróg oddechowych.

Składniki:

  • 2 łyżki herbaty AkbarPureCeylon
  • 1 łyżka liści mięty
  • Miód
  • Brzoskwinia
  • Mięta i cząstka brzoskwini do dekoracji
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Brzoskwinię kroimy na cząstki. Zasypujemy ją herbatą oraz miętą i zalewamy zimną wodą. Dodajemy miód, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie odcedzamy napar. Dodajemy kostki lodu, herbatę zdobimy brzoskwinią i świeżymi liśćmi mięty.

Smacznego!