Frittata z warzywami i jogurtem greckim

frittata-z-warzywami-i-jogurtem-greckim

Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki

- cebula                                              1 szt. średnia

- papryka czerwona                         1 szt. średnia

- groszek zielony świeży                             garść

- pomidory                       1 szt.

- olej rzepakowy                                       2 łyżki

- bazylia świeża                                         2 gałązki

-jajka                                4 szt.

- Sól, pieprz do smaku

- starty żółty ser              100 g

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić narozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzemi wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię,tak by przykryćwarzywa.Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem.Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.