Tort galaretkowy na kruchym spodzie

tort-galaretkowy-na-kruchym-spodzie

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru
  • ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 galaretki gruszkowe Delecta
  • 300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta

 

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.
  2. Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
    w środku, a nie na samym spodzie deseru.
  3. Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.