Tarta z białą czekoladą i borówkami

tarta-z-biala-czekolada-i-borowkami

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda - 3 łyżki
  • biała czekolada - 2 opakowania
  • serek mascarpone - 1 opakowanie
  • borówki amerykańskie - 300 gramów
  • skórka z limonki - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • liście świeżej mięty - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
  2. Dodaj żółtka.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
  5. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
  6. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.