Słoneczna tarta

sloneczna-tarta

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • morele - 600 gramów
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • białe wino - 50 mililitrów
  • cukier - 50 gramów
  • płatki migdałowe - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
  2. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
  3. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
  4. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
  5. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
  6. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.