Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

zupa-grzybowa-zabielana-z-ziemniakami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Składniki:

- Śmietana 18%%  (np. od „Piątnica”)    330g     

- wywar kostno-jarzynowy                       2l

- grzyby suszone                                        50g

- podgrzybek świeży lub mrożony            350g

- kurki świeże lub mrożone                       200g

- ziemniaki                                                   4 średnie szt.

- cebula                                                        2 średnie

- olej                                                             3 łyżki

- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

- mąka pszenna                                            1 płaska łyżka                                           

- natka pietruszki

 

 

Wykonanie:

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. 

 

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.