W czym podać herbatę?

w-czym-podac-herbate

Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych. Eksperci marki Akbar przygotowali poradnik, który pomoże najzwyklejszą herbatę zamienić w małe dzieło sztuki.

Chcąc podać herbatę w niebanalny sposób, nie potrzeba drogiej zastawy czy trudno dostępnych dodatków. Wystarczy pomysł oraz chwila czasu na odpowiednią kompozycję. Poniżej znajdują się trzy pomysły na oryginalny sposób podania tego napoju.

Nowocześnie

W niektórych restauracjach czy modnych kawiarniach spotykamy się z podaniem herbaty w… słoiku. To niepozorne szklane naczynie stało się ostatnio hitem wśród food designerów, którzy odpowiedzialni są za piękny wygląd dań. Poniżej przepis na malinową herbatę w słoiku.

Składniki:

  • Herbata AkbarPureCeylon
  • Limonka
  • Maliny
  • Kostki lodu
  • Sok z malin

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok. 4 minuty. Limonkę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Kiedy herbata ostygnie przelewamy ją do słoika, mniej więcej do połowy jego wysokości. Dodajemy ok. 2 łyżek soku z malin, zasypujemy kostkami lodu i dopełniamy chłodną wodą. Dodajemy plasterek limonki. Zdobimy świeżymi malinami.

Tradycyjnie

Nawet herbata podana w tradycyjnej zastawie będzie wyglądała nowocześnie, dzięki oryginalnym dodatkom. Białe filiżanki można ozdobić kolorowymi makaronikami lub małą gałązką białej porzeczki. Takie zestawienie będzie się pięknie prezentowało na letnim stole.

Składniki:

  • Herbata AkbarPureCeylon
  • Gałązka białej porzeczki
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy ok. 4 minuty. Odcedzamy liście,i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem. Filiżanki dekorujemy gałązką białej porzeczki.

W dzbanku

Jeśli posiadamy w domu przezroczysty dzbanek odpowiedni do parzenia gorących napojów, to możemy zaskoczyć swoich gości niezwykłym pokazem parzenia herbaty z otwierającym się kwiatem. W sklepach z herbatami można za kilka złotych nabyć kwiat herbaty zwinięty w kulkę, który po zaparzeniu otwiera się ukazując piękne kolory i kompozycje (można znaleźć kulki z jednym kwiatem lub łączone np. lilia z jaśminem).

Składniki:

  • Herbata AkbarPureCeylon
  • Miód
  • Kwiat herbaty do parzenia

Przygotowanie:

Z herbaty robimy intensywny napar (ok. 3 łyżek herbaty na 300 ml gorącej wody). Do dzbanka wkładamy kwiat herbaty i zalewamy go ok. 500 ml. gorącej wody (95/96°C). Dolewamy napar. Herbatę można osłodzić miodem.

Smacznego!