Mini sałatka z cieciorką i warzywami

mini-salatka-z-cieciorka-i-warzywami

Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.

Sałatka:

  • ½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen
  • 6 listków natki pietruszki
  • ½ zielonego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.