Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

tartaletki-pistacjowe-z-sosem-porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone–200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • czerwone wino półwytrawne –1/3
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie

 

Przygotowanie: 

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Komentarze użytkowników (0)