Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem ztofu

burger-z-ciecierzycy-z-grillowanym-baklazanem-i-majonezem-ztofu

Składniki:

Na burgery:

  • 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
  • ½ puszki kukurydzy marki Sandra
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • Pieprz

Na majonez z tofu:

  • 180 g miękkiego tofu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki hummusu marki Jasmeen
  • 8 liści sałaty
  • garść kiełków
  • 4 bułki

Przygotowanie:

Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.