Sałatka z krewetek, fig i melona

salatka-z-krewetek,-fig-i-melona

Składniki:

  • 600 g surowych dużych krewetek w skorupkach (mogą być mrożone)
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy grejpfruta
  • kilkanaście kropli sosu tabasco
  • 25 ml żołądkowej gorzkiej z figą
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 melon
  • 4 świeże figi
  • 1 opakowanie rukwii (rukoli)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Krewetki wrzucić do lekko osolonego wrzątku (jeśli mrożone, rozmrozić je przez noc w lodówce), gotować ok. 4-5 min.; odcedzić, obrać ze skorupek. Pomidory obrać ze skórki i wypestkować, wrzucić do miksera, dodać przecedzone soki z cytryny i grejpfruta, tabasco, żołądkową i oliwę, zmiskować całość na gładki sos. Specjalną łyżką wyciąć kulki z miąższu melona, figi pokroić wzdłuż w ćwiartki. Na półmisku ułożyć rukolę, na to kłaść figi, kulki z melona i krewetki, całość polać sosem, doprawić solą i pieprzem, podawać.