Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

salatka-z-podpiekanej-marchewki,-czerwonej-soczewicy-i-ziol

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom.  Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan.  Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.

SKŁADNIKI: 

Na sałatkę:
-
6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g pęczaku jęczmiennego
- 1 pęczek natki pietruszki
- mały pęczek świeżego tymianku
- 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz tłuczony

Na sos:
-
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
- 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

 CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min     LICZBA PORCJI: 6 porcji

 

WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.  

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!