Nieśpieszne śniadanie – Tosty XXL z buraczanym hummuem i jajkiem

tosty-xxl-z-buraczanym-hummuem-i-jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) –4 kromki
  • czerwone buraki - 2 średnie sztuki
  • biała ciecierzyca z puszki – 250 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • kapary marynowane–1 łyżka
  • jajka – 4 sztuki

 

Przygotowanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę, i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować  hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

 

Smacznego!