Dyniowy piernik z rodzynkami
Składniki:
- 100 g Orzechów laskowych Bakalland
- 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- Pół szklanki oleju
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 700 g obranej dyni
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie Przyprawy do piernika Delecta
- 2 opakowania Cukru cynamonowego Delecta
- 1 opakowanie Polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 10 minut, w temperaturze 180 stopni, a następnie usuwamy z nich skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Część z nich przekładamy do miseczki – posłużą nam do dekoracji. Dynię kroimy na cienkie plasterki długości ok. 2,5 cm. Przekładamy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem cynamonowym. Plastry dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Tortownicę o wymiarze 24 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, orzechy i rodzynki. Mieszając całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Pieczemy przez około 45 minut. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Polewamy nią wystudzone ciasto, a następnie dekorujemy orzechami laskowymi.