Dieta na mocne nerwy

dieta-na-mocne-nerwy

Codzienność potrafi przyprawić nas o ból głowy. Życie w ciągłym biegu, problemy w pracy i goniące terminy powodują permanentny stres, który negatywnie odciska się nie tylko na naszej produktywności, ale i na życiu prywatnym. Warto wiedzieć, że istnieje wiele sposobów na radzenie sobie z nerwami, a dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane pokarmy może na stałe wzmocnić nasz układ nerwowy.

Układ nerwowy to skomplikowany system komórek odpowiedzialny za odbieranie bodźców i sterowanie aktywnością organów wewnętrznych. Ciągłe napięcie powoduje nieprawidłowości  w jego funkcjonowaniu i wpływa na zaburzoną pracę pozostałych narządów. Dbając o dietę bogatą w odpowiednie witaminy i składniki mineralne jesteśmy w stanie przeciwdziałać negatywnym skutkomprzewlekłego stresu, takim jak wrzody, nadciśnienie, czy depresja.

Niezastąpiona B-kompleks

Dietetycy biją na alarm – w naszej diecie brakuje witamin z grupy B, a to właśnie one stanowią podstawę jadłospisu wspierającego pracę układu nerwowego.Warto zapoznać się z ich właściwościami, by zdać sobie sprawę z niebagatelnej roli, jaką odgrywają w naszym organizmie.  Witamina B1, czyli tiamina obecna m.in. w wieprzowinie i pistacjachwzmaga czynność acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zapamiętywanie i koncentrację. Zapobiega uczuciu chronicznego zmęczenia, a także zapaleniu nerwów. Z kolei witamina B2 nazywana także ryboflawiną występuje przede wszystkim w wątróbce i nabiale. Spożywając odpowiednie ilości jogurtów i serów zabezpieczymy się przed jejniedoborem, który może powodować zapalenia błon śluzowych i uciążliwe migreny. Chyba najważniejszą dla układu nerwowego witaminą z grupy B jest pirydoksyna (wit. B6). Uczestniczy ona w syntezie serotoniny, powszechnie znanej jako „hormon szczęścia”. Przyczynia się do regulacji pracy układu nerwowego, a jej brak w poważnych przypadkachmoże doprowadzić do zaburzeń psychicznych i padaczkowych. Przed niedoborami pirodyksyny uchronimy się dbając o częste włączanie do jadłospiu kasz i otrębów z pełnego przemiału. Nie do przecenienia jest także rola witaminy B12, która pomaga ochraniać komórki nerwowe. Znaleźć ją możemy w mięsie wołowym, podorobach i owocach morza.

Na ratunek skołatanym nerwom

Nie mniej ważne dla naszego mózgu są aminokwasy, gdyż właśnie dzięki nim powstają neuroprzekaźniki, które przenoszą informacje między neuronami. Aminokwasy z kolei tworzą białka, jeden z najważniejszych budulców naszego ciała. Ich źródło to mięso, ryby oraz jaja. Kolejnym istotnym elementem diety wzmacniającej nerwy są kwasy omega-3. Tego poprawiającego ukrwienie mózgu składnika należy szukać w rybach morskich oraz oleju lnianym. Nie należy zapominać o minerałach. Najważniejszym z nich jest magnez, który transportuje glukozę do mózgu i bierze udział w przesyle impulsów nerwowych. Udowodniono, że jego niedobór wiąże się z obniżeniem sprawności intelektualnej, pogorszeniem nastroju oraz depresją. Minerał ten odpowiada także za dobrą kondycję mięśni, gdyż reguluje ich napięcie i zapobiega skurczom.W sytuacjach stresowych jest on wytracany, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, orzechów, roślin zielonychi strączkowych lub ewentualna suplementacja, która utrzyma ilość magnezu na właściwym poziomie.

W zgodzie z naturą

Powyższe przykłady pokazują, iż dieta na mocne nerwy powinna obfitować m.in. w mięsa, nabiał i zboża. Niestety, mimo chęci, nie zawsze jesteśmy w stanie odżywiać się zgodnie z zaleceniami dietetyków. Na przeszkodzie stoją chociażby choroby (nietolerancja glutenu - celiakia), brak dostępu do wysokojakościowych produktów, czy względy ideologiczne (wegetarianizm, weganizm). Na przeciw zestresowanymwychodzą liczne firmy farmaceutyczne oferujące suplementy diety w postaci tabletek i kapsułek, a także producenci żywności wzbogaconej czy też funkcjonalnej.

Smaczną alternatywą dla tradycyjnych suplementów sąwzbogaconesoki owocowe, na przykład te, którezawierają zespół witamin B-kompleks i dużą dawkę magnezu mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców.  Bezpośrednie tłoczenie i brak cukru sprawiają, że soki takie zachowują cenne właściwości składników, z których są skomponowane, a wysoka zawartość witamin w nich zawartych jest często w stanie pokryć nawet stuprocentowe dzienne zapotrzebowanie – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

 

Decydując się na soki i inne wzbogacane produkty spożywcze warto zwrócić szczególna uwagę na ich skład oraz jakość. Należyrównież pamiętać, że suplementy i soki nie mogą być zamiennikiem zdrowej zbilansowanej diety, mogą ją natomiast wzbogacać, urozmaicać i uzupełniać.