Zupa chrzanowa - alternatywa dla wielkanocnego żurku

zupa-chrzanowa-z-chrupiacymi-grzankami

Składniki:

- kości wędzone                                      ½ kg

- marchew                                               1 średnia szt.

- seler                                                       ½ średniej szt.

- woda                                                     2l

- liść laurowy                                          3 szt.

- ziele angielskie                                    5-6 ziarnek

- chrzan                                                  1 mały słoiczek

- śmietana kwaśna 18%                        300ml

- mąka                                                      1 łyżka

- sól, pieprz i majeranek do smaku

- czosnek                                                  3 ząbki

- konfitura żurawinowa                         1 łyżka

- jajka ugotowane na twardo

- Bagietka do odpieku np. Dan Cake   1 szt.

 

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować,  aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z grzankami z bagietki do odpieku Dan Cake (bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku)

Do zupy można również dodać pokrojone mięso z kości wędzonych.