Frittata ze szparagami

frittata-ze-szparagami

Składniki

  • 350g ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ cebuli
  • 6 jajek
  • 150g szynki z liściem laurowym Konspol
  • 100g sera cheddar
  • czerwona papryka
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę z liściem laurowym Konspol, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser. W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).