Panini z szynką i ogórkiem małosolnym

panini-z-szynka-i-ogorkiem-malosolnym

Składniki

  • kilka plastrów szynki z wędzarni Konspol
  • łyżka majonezu
  • kilka plastrów sera żółtego np. Gouda
  • świeża bazylia
  • duży ogórek małosolny
  • masło
  • ciabatta

Przygotowanie

Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku „lżejsza”. Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.