Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym

zapiekanka-z-kielbaskami-slaskimi-i-sosem-czosnkowym

Składniki:

  • kiełbaski śląskie Konspol (opakowanie)
  • masło
  • kawałek sera żółtego
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, suszone oregano i słodka papryka do smaku
  • bułka paryska

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba – doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.