Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami

babeczki-marchewkowe-w-lukrze-krolewskim-z-bakaliami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 ml oleju
  • 70 ml wody

Lukier:

  • 1 białko jaja
  • 150 g cukru

Dekoracja:

  • kilka orzechów włoskich Bakalland
  • kilka rodzynek Bakalland
  • kilka pistacji Bakalland

Na początku przygotowujemy formę do muffinek i papilotki i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Do mieszanki do wypieku babeczek dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Następnie, przekładamy ją do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie bakalie siekamy na drobniejsze kawałki.Białko z przesianym cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach. Po około 10 minutach ucierania powinniśmy otrzymać lukier królewski.Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i obsypujemy posiekanym bakaliami.

Taki deser z pewnością sprawi, że poczujemy się jak na dworze królewskim! I to bez wychodzenia z domu.