Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym

pieczone-gruszki-z-gorgonzola-i-sosem-kakaowym

Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym, 8 szt.:

  • 4 gruszki
  • około 60 g sera gorgonzola
  • 8 orzechów włoskich
  • 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
  • 1 łyżka kakao DecoMorreno
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pestki granatu do ozdoby
  • kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby

 

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola.Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut.W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny.Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.