Piernikowe pączki

piernikowe-paczki

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

Pączki to nie tylko rozwiązanie na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje – warto ich spróbować!

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki.Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki.Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut.Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.

Klasyczne pączki i wyjątkowy korzenny smak to przepis na coś naprawdę niesamowitego!