Czekoladowy salceson z jabłkami

czekoladowy-salceson-z-jablkami

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 4 łyżki kakao
  • 7 jabłek ze skórką

Dla miłośników jabłek mamy coś specjalnego. Niech nazwa Was nie zmyli. Salceson to nie tylko wyrób mięsny. Może to być idealny pomysł na deser – bezmięsny oczywiście. Jak przygotować czekoladowy salceson z jabłkami? To proste!

Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszany, z wyjątkiem jabłek. Gotowe i wymieszane ciasto przekładamy na formę i dodajemy pokrojone kawałki jabłek. Ciasto pieczemy około 40 minut i gotowe! Smacznego!