Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

salatka-z-pieczona-dynia,-jarmuzem-i-serem-feta

Składniki:

- 150 g Jarmużu marki Eisberg

- mała dynia

- 30 g pestek dyni

- 100 g serafeta

- 30 g żurawiny

 

Dressing:

- łyżeczka miodu

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sok z połówki cytryny

- sól

- pieprz

- szczypta cynamonu

- szczypta słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować- wrzucić do wrzątku i gotować 2min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.