Warstwowy deser brownie

warstwowy-deser-brownie

Składniki /składniki na 3 porcje/:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard

-  2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami)

-  3 łyżki kakao

- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

 

Wykonanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce
    za pomocą ostrego noża.
  2. Borówki umyć i odstawić na bok.
  3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.
  4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.
  5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.
  6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru
    w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafjine Brownie.