Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika

muffiny-marchewkowe-z-pestkami-dyni-i-slonecznika
Składniki:
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli
     
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.