Pulpeciki z pomidorami i kminem rzymskim

pulpeciki-z-pomidorami-i-kminem-rzymskim-1

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 400 g pomidorów pelatti
- 50 ml białego wina
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta ziaren kminu rzymskiego marki Kamis

- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta slodkiej papryki
- szczypta imbiru
- szczypta kurkumy
- sól, czarny pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą. Dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw jeszcze do smaku solą i czarnym pieprzem. Uformuj równe pulpeciki. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż kulki mięsne na brązowo ze wszystkich stron. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię. Smaż przez kilka minut razem z pulpetami. Podlej białym winem. Pomidory pelatti zmiksuj. Wymieszaj ze szklanką wody i wlej na patelnię. Dodaj do sosu szczyptę ziaren kminu rzymskiego i rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze kilkanaście minut do momentu aż sos trochę zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj z ryżem jaśminowym, ziemniakami puree lub kaszą jęczmienną.