Świąteczne śniadanie na słodko, czyli piernikowe naleśniki

swiateczne-sniadanie-na-slodko,-czyli-piernikowe-nalesniki

Korzenne nuty wszystkim kojarzą się z Bożym Narodzeniem i wyjątkowym aromatemmakowców oraz serników. Oryginalnego smaku cynamonu, imbiru i goździków można skosztować także podczas uroczystego, świątecznego śniadania. Piernikowe naleśniki zachwycą miłośników słodkości, aich korzenny aromat podkreśli bożonarodzeniowy klimat spotkania przy rodzinnym stole. Naleśniki smażone na innowacyjnej patelni Oil Control Florina, będą nie tylko przepyszne, lecz także delikatne i lekkie.

Naleśniki to kulinarna klasyka, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Dzięki różnorodnym dodatkom, smakują każdemu i chętnie przygotowujemy je na rodzinne śniadanie, słodki podwieczorek czy kolację. W tak wyjątkowy czas, jak Boże Narodzenie, warto skusić się na zimową odsłonę naleśników, z piernikową nutą i świątecznymi dodatkami w postaci plasterków pomarańczy i cynamonu. Aromatyczny przepis na naleśniki przygotowała autorka bloga Waniliowa Chmurka.

Delikatne placuszki usmażone zostały na inteligentnej patelni Oil Control Florina z systemem odmierzania tłuszczu. Warto skorzystać z niej smażąc naleśniki, gdyż mają one tendencję do wchłaniania nadmiernej ilości tłuszczu. Z Floriną będziesz mieć pewność, że nie przekraczasz zalecanej dziennej dawki tłuszczu. W jaki sposób? Na patelni rozrysowane są dwa okręgi (5 i 10 g), dzięki czemu na patelnię wlewasz dokładnie tyle oleju, ile potrzebujesz, pamiętając, że optymalna dzienna porcja to 20 g. Patelnia wyposażona jest również w powłokę o trójwarstwowej strukturze  - Teflon™ Radiance z cząsteczkami ferromagnetycznej stali nierdzewnej, dlatego patelnia ekspresowo się nagrzewa, a delikatne naleśniki nie przywierają do patelni i smaży się je niezwykle szybko. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, naleśniki będą wyśmienite – delikatne i chrupiące na brzegach. Z patelnią Oil Control Florina i przepisem Waniliowej Chmurki, w prosty sposób przyrządzisz pyszne piernikowe naleśniki bez nadmiaru tłuszczu – lekko, smacznie i w świątecznym klimacie!

Naleśniki piernikowe 

/składniki na 6 naleśników/

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 g otrębów pszennych
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej

Dodatki:

  • orzechy włoskie
  • plastry pomarańczy i mandarynek
  • syrop klonowy
  • olej (do smażenia)

 

Do dużej miski wlewam mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypuję przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek.Odstawiam na ok. 10 minut.Na patelnię Oil Control Florinawlewam odpowiednią ilość oleju i partiami smażę naleśniki.

Podaję je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.

 

Smacznego!

Komentarze użytkowników (0)