Przegrzebki z carpaccio buraczanym i mozzarellą

przegrzebki-z-carpaccio-buraczanym-i-mozzarella-1

Składniki:
•    8 przegrzebków
•    4 łyżki stołowe marynaty Teriyaki Kikkoman
•    2 kulki sera mozzarella (ok. 400 g)
•    słoik marynowanych buraków (w całości)
•    2 do 3 łyżek stołowych octu balsamicznego
•    1 łyżka stołowa miodu
•    5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
•    mielona papryka
•    rzeżucha (według uznania)


Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć przegrzebki, osuszyć i marynować w 2 łyżkach marynaty Teriyaki Kikkoman. Pokroić ser mozzarella oraz buraka w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.
Aby zrobić sos vinegrette, zmieszać 1 łyżkę marynaty Teriyaki Kikkoman, ocet balsamiczny, miód oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i doprawić papryką.
Smażyć przegrzebki przez około 5 minut na oliwie z oliwek (2 łyżki), posiekać rzeżuchę. Ser mozzarella i plasterki buraka skropić dressingiem, następnie ułożyć przegrzebki na wierzchu i posypać rzeżuchą.

Danie to będzie jeszcze lepiej smakowało z domowym, pieczonym chlebem.