Zielono w kuchni

zielono-w-kuchni-1

Świeże, młode listki coraz śmielej przyozdabiają korony drzew. Taką soczystą zieleń warto zaprosić do domowej kuchni – najlepiej w postaci chrupkich sałat z aromatycznym sosem winegret lub pożywnych smoothie’s. Umiejętnie skomponowany koktajl może nawet wystąpić w roli pełnowartościowego, drugiego śniadania.


Wszystko co zielone, za sprawą chlorofilu, jest dobre. Ten barwnik występujący w produktach takich jak szpinak, jarmuż, awokado czy kiwi, absorbuje światło słoneczne i przekształca je w energię. Można zatem powiedzieć, że jedząc zielone, czerpiemy siłę wprost ze słońca. W sokach roślin zawierających chlorofil występuje mnóstwo trudno dostępnych i ważnych dla organizmu witamin oraz pierwiastków śladowych. Jak zatem wykorzystać zieloną siłę w codziennej diecie?

Zasysam zdrowie
Prostym i wygodnym sposobem na dostarczenie sobie chlorofilu jest przygotowanie koktajlu. W zasadzie musimy tylko wybrać dowolny zestaw zielonych warzyw i owoców. Po umyciu i obraniu wrzucamy je do dzbanka stojącego blendera. Jeśli chcemy by konsystencja była rzadsza, dolewamy mleka, ulubionego soku owocowego lub jogurtu. Całość możemy posłodzić miodem, cukrem trzcinowym albo syropem klonowym. Ciekawym dodatkiem jest imbir, który nada lekko pikantnego i orzeźwiającego smaku. Gdy całość jest gotowa, naciskamy przycisk i już po dwóch minutach możemy popijać porcję zdrowia. Takie soczyście zielone napoje świetnie będą komponować się w dużych przeźroczystych szklankach i z czarnymi słomkami (np. z oferty marki Jan Niezbędny). A jak właściwie najlepiej łączyć smaki?

Śniadanie antystresowe
Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Fakt ten traci jednak na znaczeniu, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że awokado zawiera dużo więcej potasu niż banany. Jak wiadomo pierwiastek ten ma zbawienny wpływ na prace układu nerwowego. Warto zatem rozpocząć dzień właśnie od smoothie z awokado – w blenderze miksujemy połowę awokado, jednego dojrzałego banana, pół szklanki świeżego mango i pół szklanki jogurtu naturalnego. Gotowe!

Dieta dla ciała
Szpinak uchodzi za nieocenione źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które jest niezbędne we właściwej pracy mięśni. W połączeniu z niską kalorycznością stanowi rewelacyjny element wzbogacający każdą dietę odchudzającą, w której ważna rolę odgrywa wysiłek fizyczny. Zielony koktajl po siłowni? Dlaczego nie! Wystarczy, że do blendera wrzucimy trzy garstki listków szpinaku, ćwiartki z całego jabłka oraz jednego dojrzałego banana, a na koniec wlejemy półtorej szklanki soku jabłkowego i zmiksujemy.

Deser witaminowy
Jarmuż jest doskonałym źródłem wapnia, co czyni go idealną przekąską dla dzieci oraz osób w wieku dojrzałym. Można wkomponować go w wiele różnych przepisów – jak choćby desery. Oto przepis na słodkie, owocowe smoothie.
W blenderze powinny się znaleźć cztery listki jarmużu bez łodygi, trzy krążki ananasa z puszki, cząstki z jednego dużego jabłka, niewielki kawałek korzenia imbiru (ok. 1,5 cm). Jeśli zmiksowana mieszanka jest zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć sokiem z ananasów.