Kebab Massalam

kebab-massalam-1

Składniki dla 4 osób:  
•    1 kg mielonej wołowiny
•    200 g bułki tartej
•    3 łyżki jogurtu naturalnego
•    2 łyżki posiekanych liści kolendry
•    2 łyżki roztopionego masła
•    1 łyżka Sunquicka Pomarańcza
•    1 łyżeczka soli
•    1 łyżeczka szafranu w proszku
•    2 zielone chilii
•    1 cebula
•    3 ząbki czosnku
•    4 łyżki świeżego imbiru


Sposób przygotowania:
Cebulę, chilli, czosnek i imbir pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w dużej misce i odstawić na około 30 minut tak, by ich aromaty się przeniknęły. Z powstałej masy uformować kiełbaski i naprzemiennie z dowolnymi warzywami (cebula, papryka, cukinia, bakłażan itp.) nadziewać je na patyczki. Całość posmarować masłem i zapiekać na grillu lub w piekarniku. Gotowe! Orientalny aromat przypraw uzupełniony nutką pomarańczy sprawia, że szaszłyki smakują wprost niesamowicie. Kolendra nadaje nieco świeżości, jogurt łagodzi lekko ostrość papryczek, a roztopione masło sprawia, że kawałki mięsne wprost rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne. Szybka i wybitnie smaczna propozycja dla kreatywnych amatorów tradycyjnego grillowania.
Smacznego!