Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu

smakowity-tunczyk-w-kaparowym-przybraniu-1

Składniki na 2 porcje:
•    1 torebka Ryżu Brązowego marki Britta
•    2 filety z tuńczyka
•    50 g marynowanych kaparów
•    150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
•    1 cytryna
•    ok. 100 ml oliwy z oliwek
•    sól i pieprz do smaku
•    bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj Ryż brązowy marki Britta według przepisu podanego na opakowaniu.
Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją Ryżu Brązowego marki Britta. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.