Jak jedzą Polacy

jak-jedza-polacy-1

Jakie dania preferują Polacy? Czy wybieramy częściej ciepłe czy zimne potrawy? Moda na zdrowe żywienie dalej trwa. Pamiętajmy jednak, że sekret tkwi w umiarze. Jedzenie to prawdziwa przyjemność. Sprawdźmy, zatem jak swoje posiłki przyrządzają mieszkańcy naszego kraju.


Spotkajmy się przy posiłku
Zgodnie z analizą CBOS-u aż 80% Polaków twierdzi, iż posiłek jest idealną okazją do spotkania ze znajomymi i rodziną. Podobna liczba (81%), zwraca uwagę na kwestię zdrowego żywienia, starannie wybierając produkty do swojej kuchni. Wielu Polaków nie zapomina o śniadaniu, a w ich diecie ważną rolę odgrywa pieczywo. Większość z nas preferuje dania na ciepło, starając się spożywać, choć jeden taki posiłek w ciągu dnia.

Na słodko czy wytrawnie?
Chleb jest podstawą wielu pysznych i pożywnych śniadań. Na tostowym pieczywie Dan Cake można wyczarować pyszne i lekkie kanapki. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, aż 80% Polaków preferuje słodkie przekąski. Przykładem takiego smakołyka, może być chleb z konfiturą. Zwolennicy bardziej wyrazistych, wytrawnych rarytasów to 17% badanych. Subtelne smaki preferuje zespół dziennikarzy pracujących w jednej z Wrocławskich redakcji. Na wspólnym śniadaniu królują tosty przygotowane na ciepło z owocową marmoladą, jogurt i świeże owoce.

Chleb nasz powszedni
Marta, na co dzień pracuje w agencji Public Relations, prywatnie uwielbia organizować spotkania dla przyjaciół w swoim domowym zaciszu. „Gdy zapraszam znajomych w piątkowy wieczór, chcę ich zaskoczyć niebanalnymi i smacznymi przekąskami. Mój sprawdzony przepis to wytrawne kanapki na ciepło z pieczywa tostowego Dan Cake. Połączenie pesto z suszonych pomidorów, mascarpone lub mozarelli sprawia, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie”. Produkty zbożowe są fundamentem diety Polaków. Aż 69% z nas twierdzi, że je pieczywo codziennie, głównie na śniadanie.             

Przygotowując posiłki bardzo często sugerujemy się tradycją, doskonale znamy przepisy naszych rodziców. Pieczywo smakuje wyśmienicie z domowym twarożkiem, jest też doskonałą bazą pod fingerfood na przyjęciach. Chleb tostowy Dan Cake daje nam wiele kulinarnych możliwości, doskonale sprawdza się w daniach tradycyjnych jak i nowościach.