Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

papryka-faszerowana-kasza-jeczmienna-i-morelami-1

Składniki:
•    papryka podłużna ramiro 8 szt.
•    cebula 1 szt.
•    morele Bakalland 100 g
•    łopatka wieprzowa mielona 300 g
•    kasza jęczmienna mazurska 200 g
•    oscypek 100 g
•    pomidory 1 kg
•    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
•    cebula dymka 1 pęczek
•    cząber świeży
•    gałka muszkatołowa
•    cynamon
•    sól
•    pieprz


Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki.
We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów - nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.