Domowa sałatka Cezar

domowa-salatka-cezar-1

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała gałązka rozmarynu
- starty ser żółty np. Gouda
- sól, pieprz, ulubione przyprawy


Sos:
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 35 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- sok z ćwiartki cytryny
- 4 kromki pszennego chleba tostowego (Dan Cake)
- łyżka masła

Przygotowanie:
Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego Dan Cake kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego!