Wiosenna sałatka jaglana

wiosenna-salatka-jaglana-1

Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cukinii
- 50g papryki czerwonej
- 1 laska selera naciowego
- 50g fenkułu
- ½ szklanki siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
- ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
- sól


Przygotowanie:
W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.
Smacznego!