Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi

tarator,-czyli-bulgarski-chlodnik-z-orzechami-wloskimi

Składniki:

  • 1 jogurt bałkański
  • 3 świeże ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • pęk kopru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta
  • 1 łyka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z orzechów włoskich (np. marki Kuhne)
  • przyprawy: pieprz i sól

Przygotowanie:

Ogórek, rzodkiewkę i fetę pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj. Pęk kopru posiekaj i dodaj do chłodnika. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet z orzechów włoskich. Dopraw do smaku pieprzem i solą.