Pstrąg łososiowy na karczochach

pstrag-lososiowy-na-karczochach

Składniki (2 porcje):

·    2 filety z pstrąga (ok. 400 g)

·    1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti

·    200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi

·    200 g pomidorów koktajlowych

·    1/2 małej cebuli

·    1 ząbek czosnku

·    garść bazylii

·    Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia

·    Glassa Gastronomica marki  Ponti

·    3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)

·    sól

·    pieprz

·    pieprz czerwony w ziarnkach 

 

Wykonanie:

1. Pstrąga umyj. Posól.

2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

3. Pomidorki przekrój na połowy.

4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.

5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.

6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.

7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.

8. Posiekaj bazylię.

9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.

10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.