Wakacyjne grillowanie – jakie dodatki warto mieć pod ręką?

wakacyjne-grillowanie-–-jakie-dodatki-warto-miec-pod-reka

Piękna pogoda, słońce, wakacje to pełnia sezonu grillowego. Co weekend w niejednym ogródku czuć  pieczoną kiełbaskę, kurczaka lub aromatyczną karkówkę. Ale jak przygotować mięso na grilla, by nie tylko pachniało, ale też smakowało wyśmienicie? Wystarczy podawać je ze smakowitymi sosami, które urozmaicą i dopełnią smak grillowego menu, dając prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Wyśmienita oprawa dla grillowanych mięs

Oprócz przypraw, nic tak nie wzbogaci i nie urozmaici smaku mięsa, jak sosy. Dodatki te doskonale komponują się z grillowanymi smakołykami nadając im niepowtarzalnego aromatu. Prawdziwym smakoszom, marka Kuhne proponuje szeroką gamę sosów z dodatkiem świeżych warzyw i ziół.

 

Wśród propozycji marki znajdują się m.in.:

  • Sos Hot Chili – świeża, słodka i ostra papryka w duecie z pomidorami, a wszystko doprawione specjalną kompozycją ziół i przypraw. Niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, potraw z grilla, chili con carne.
  • Sos Barbecue – wyborny aromat pomidorów i dymu z ogniska, a do tego piękna, ciemna barwa. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, szaszłykami i warzywami.
  • Sos Czosnkowy – kremowy sos z dużą ilością jogurtu i świeżego, aromatycznego czosnku, delikatnie doprawiony ziołami. Doskonale smakuje ze świeżo grillowanymi krewetkami, pieczonym mięsem, rybami oraz owocami morza.

Przykładowe przepisy

Grillowana ryba, a może soczyste szaszłyki? Zobacz przepisy na klasyczne i niebanalne potrawy
z rusztu z dodatkiem smakowitych sosów.

Grillowana ryba z pomarańczową nutą

Składniki

  • 3 łyżki sosu Hot Chili np. marki Kuhne
  • 100 g filetu z ryby np. dorsza
  • 1 pomarańcza
  • garść rukoli

Przygotowanie

Filet z ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii aluminiowej. Rybę skrapiamy sokiem z pomarańczy i kładziemy na rozgrzanym grillu. Grillujemy ok. 20 min., a następnie układamy na liściach rukoli,
z dodatkiem cząsteczek pomarańczy i podajemy z sosem Hot Chili marki Kuhne.

Kurczak na patyku

Składniki

  • 2 łyżki sosu Barbecue np. marki Kuhne
  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ małej cukinii
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • plaster ananasa

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Warzywa  kroimy w niewielkie kawałki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i warzywa. Szaszłyki kładziemy na tackach
i grillujemy przez ok. 20 min. Podajemy z sosem Barbecue marki Kuhne.