Sałatka pieczonej dyni i brukselki z orzechami pecan i żurawiną

salatka-pieczonej-dyni-i-brukselki-z-orzechami-pecan-i-zurawina

Składniki

  • 1 duża dynia Hokaido
  • 0,5 kg brukselki
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 70 g Orzechów pecan Bakalland
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

 

Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.