Domowe trufle piernikowe

domowe-trufle-piernikowe

Składniki:
- 150ml  Śmietanka 42% od OSM Piątnica                  
- 2 szt. czekolada gorzka                                      
- 50g orzechy włoskie łuskane                          
- 1 płaska łyżka przyprawa piernikowa                              
- 50ml rum                                                             
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i  odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki,  a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Komentarze użytkowników (0)