Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy

parpadelle-z-karpiem-karmelizowanym-w-miodzie-i-soku-z-pomaranczy

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni

Składniki:
●  Makaron Lubella Classic Gniazda Wstęgi 400g
●  Filet z karpia 400g
●  Miód 2 łyżki
●  Goździki 4 sztuki
●  Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
●  Skórka pomarańczowa
●  Bulion 1,5 szklanki
●  Cebula 1 sztuka
●  Masło
●  Piernik 300 g
●  Mąka
●  Kieliszek czerwonego wina
●  Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W rondelku na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.
2. Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Komentarze użytkowników (0)