Tarta czekoladowo-pistacjowa

tarta-czekoladowo-pistacjowa

Składniki:

  • 75 g Pistacji prażonych Bakalland
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła

 

Pistacje (50 g) obieramy i siekamy drobno i mieszamy razem z mąką oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy oliwę i pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy rękoma i zagniatamy aż otrzymamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu wyklejamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i z obciążeniem (np. grochem) pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na 10 minut.

W czasie, gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką kremówką, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu się czekolady zostawiamy masę do przestygnięcia. Następnie nadzienie wykładamy na kruchy spód ciasta. Jego wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.

Gotową tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.