Pancakes z prażonymi jabłkami i cynamonem

pancakes-z-prazonymi-jablkami-i-cynamonem

Składniki:

  • 1 słoik prażonych jabłek marki Sandra
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej

 

 Przygotowanie:

W misce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, mleko, mąkę, sól, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie na jej powierzchni formułujemy nieduże placki. Dokładnie przypiekamy je z każdej strony, aż do pojawienia się na ich wierzchu pęcherzyków. Następnie w garnku podgrzewamy prażone jabłka, które posypujemy cynamonem. Gotowe pancakes przekładamy na talerze, dekorujemy gotowymi jabłkami, a następnie polewamy syropem klonowym.