Pomarańczowa Hiszpania, czyli sałatka pełna słońca

pomaranczowa-hiszpania,-czyli-salatka-pelna-slonca

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :

 

2 garści mixu sałat

15-20 plasterków chorizo

2 pomarańcze

120 g mini mozzarelli

1/3 szklanki migdałów

1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA

8-10 czarnych oliwek SERPIS

 

SKŁADNIKI NA DRESSING:

 

4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA

1 łyżka octu jabłkowego PONTI

1 łyżka soku z pomarańczy

1 płaska łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

sól, świeżo mielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1.Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.

2.Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.

3.Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

4.Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.

5.Oliwki kroimy na plasterki.

6.Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

7.Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.