Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

spaghetti-bezglutenowe-z-krewetkami-i-jarmuzem

Składniki na 4 porcje :

 

400 g krewetek mrożonych

500 g pomidorów

2 garści jarmużu

300 ml mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

1 papryczka chili

1 szalotka

1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego

Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia

1 pęczek bazylii

1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

 

Wykonanie:

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.