Tarta gruszkowa z winogronami

tarta-gruszkowa-z-winogronami

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • gruszki - 800 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • winogrona bezpestkowe - 200 gramów
  • konfitura morelowa - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, 3 łyżki cukru, sól, żółtko i 2 łyżki wody wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm.
  3. Ciastem wylep dno i boki formy, a następnie nakłuj widelcem.
  4. Gruszki obierz, pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.
  5. Gruszki ułóż na cieście i posyp resztą cukru. Piecz w 180°C około 55 minut.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i wymieszaj z winogronami. Wyłóż na upieczone ciasto i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.