Wspomnienie wakacji – herbata z owocami

wspomnienie-wakacji

Kiedy lato się kończy i nastaje jesień brakuje nam nie tylko dłuższych dni, słonecznej pogody czy urlopu, ale również… letniej kuchni. Wiosna i lato to okres, kiedy jemy więcej warzyw i owoców. Dostarczamy w ten sposób organizmowi dużej dawki potrzebnych witamin i mikroelementów, któraulega znacznemu zmniejszeniu z chwilą nastania jesieni. Jak zatem zadbać o ich obecność w naszej diecie o tej porze roku? Chociażby poprzez przygotowywanie pysznej herbaty z owocowymi dodatkami. Herbaciane przepisy na jesienne dni przygotowali eksperci marki Akbar.

Znacznie mniejsza ilość spożywanych warzyw i owoców oraz mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne może doprowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Niedobór witamin to obniżona odporność i osłabienie organizmu a więc większa podatność na infekcje. Warto więc wzbogacić naszą jesienną dietę o owoce i warzywa dostępne sezonowo lub te, które udało nam się zachować w postaci weków.

Sezonowe owoce

Zamiast zaopatrywać się w sztuczne witaminy z apteki, warto najpierw spróbować zrekompensować sobie ich niedobór owocami dostępnymijesienią. Dobrze jest zwrócić swoją uwagę na… pigwę. Ten niedoceniony owoc bogaty jest w naturalny błonnik, wapń, potas, żelazo, miedź i siarkę. Zawiera również witaminy B1, B2, C, PP. Przez to, że ma twardy i kwaśny miąższ, nie jest tak popularny, jednak warto dodać go do herbaty zamiast cytryny. Można również przygotować pigwowy przetwór, który będzie nieco słodszy.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki (wyrzucając gniazdo nasienne). Przesypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików, które pasteryzujemy. Tak przygotowany przetwór możemy dodać do czarnej, aromatycznej herbaty (np. AkbarPureCeylon).

Zachowane smaki lata

Często latem, chcąc zachować smak wakacji na dłużej, przygotowujemydomowe przetwory z sezonowych warzyw i owoców. Jeśli więc posiadamy taką konfiturę, np. z malin czy truskawek, możemy wykorzystać ją do przyrządzenia rozgrzewającego napoju.

Składniki:

  • Herbata AkbarPureCeylon
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Szczypta cynamonu
  • Konfitura malinowa

Przygotowanie:

Wodę gotujemy razem z gwiazdką anyżu i cynamonem przez 3-4 minuty. Tak przygotowaną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez kolejne 3 minuty. Do herbaty dodajemy 2 łyżeczki konfitury malinowej.

Herbata z… warzywami

Istnieją warzywa, które w smaku są słodkie. Można je więc bez żadnych przeszkódwykorzystywać do przygotowywania deserów. Jednym z takich warzyw, sezonowo występujących właśnie jesienią, jest dynia. Jest ona bogata w witaminy i minerały. Jest również doskonałym źródłem białka i błonnika. Poniżej przepis na koktajl z dyni i pomarańczy.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 duża pomarańcza
  • Herbata AkbarPureCeylon
  • Miód, cynamon i kardamon do doprawienia

Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie wyfiletuj, a następniezblenduj na jednolitą masę razem z dynią. Herbatę parz przez 3-4 minuty, a potemprzelej ją do masy z dyni i pomarańczy. Dopraw do smaku miodem, cynamonem i kardamonem.

Smacznego!