Dlaczego warto pić czarną herbatę?

dlaczego-warto-pic-czarn

Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata? Najlepiej opowiedzą o tym specjaliści marki Akbar.

Chcąc mieć pewność, że herbata, którą kupujemy jest najlepszej jakości,dobrze kierować się krajem jej pochodzenia. Miejscem słynącym z doskonałej jakościowo herbaty jest Sri Lanka. To tutaj, na górzystych stokach umiejscowione są najczystsze plantacje na świecie. To dzięki temu położeniu napój charakteryzuje się szlachetną barwą i głębokim aromatem. Właśnie taka herbata będzie miała najlepszy wpływ na nasz organizm.

Herbata dla zdrowia

Czarna herbata zawiera wiele polifenoli, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, gdyż zwalczają działanie wolnych rodników. Dodatkowo związek ten pomoże nam uchronić się przed chorobami układu krążenia – obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą i zawałami serca. Kolejnym dobroczynnym składnikiem herbaty są polisacharydy. Zmniejszają one przyswajalność glukozy. Filiżanka herbaty dziennie będzie więc idealna dla diabetyków. Istnieją badania pokazujące, że w krajach, które charakteryzują się dużym spożyciem czarnej herbaty, zachorowalność na cukrzycę typu 2 jest o wiele niższa.

Dla urody

Herbata jest również bogata w garbniki. To właśnie im zawdzięczamy gorzkawy posmak napoju. Im dłużej parzymy liście, tym więcej garbników w herbacie jest wytwarzanych. Oznacza to, że po 5-6 minutach parzenia otrzymujemy maksymalną możliwą zawartość tego składnika. Jednym z wielu pozytywnych właściwości garbników jest ich wpływ na skórę. Wspomagają regenerację naskórka, neutralizują pieczenie i swędzenie oraz działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Warto więc, poza regularnym piciem filiżanki herbaty, wykorzystać ją również zewnętrznie w postaci okładów lub toniku do skóry. Dodatkowo garbniki spełniają rolę przeciwutleniaczy, dzięki temu wspierają skórę w walce z efektami starzenia się.

Zamiast kawy i ziółek

Herbata to jeden z niewielu napojów, któryspełnia zarówno funkcję relaksującą,jak i pobudzającą. Wszystko zależy od długości parzenia liści. Warto pamiętać, że herbata pobudza zupełnie inaczej niż kawa, która działa natychmiastowo, jednak na krótko. Herbata natomiast pobudza organizm wolnej, alena dłużej. Jeśli chcemy więc uzyskać napar pobudzający, powinniśmy parzyć liście do 3 minut. Chcąc uzyskać napar relaksujący, trzeba czynność wydłużyć do 5-6 minut. Po tym czasie teina wchodzi w reakcję z garbnikami, które niwelują jej pobudzające działanie.

Komentarze użytkowników (0)