Tarta z masą budyniową i owocami

tarta-z-masa-budyniowa-i-owocami

Składniki:

Owoce:

  • 7 plastrów ananasa z puszki marki Sandra
  • 6 brzoskwiń z puszki marki Sandra
  • 3 banany
  • 3 kiwi

Ciasto:

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem. Następnie nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Następnie do nowego naczynia odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Pozostałą część mleka łączymy z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia masy. W innym naczyniu miksujemy masło wraz z żółtkiem, aż do uzyskania jasnej masy, do której stopniowo dodajemy po łyżeczce gotowego budyniu.

 

Następnie masę budyniową układamy równomiernie na cieście i dekorujemy drobno pokrojonymi owocami, które dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.